حالت تاریک
شنبه, 14 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
تاسوعا؛ تجلی وفاداری و رشادت سقای دشت کربلا
ای اهل حرم میر و علمدار نیامد؛

تاسوعا؛ تجلی وفاداری و رشادت سقای دشت کربلا

تاسوعا؛ روزی که رشادت و وفای حضرت عباس (ع) در کنار نهر فرات، معنای واقعی ایثار و فداکاری را برای همیشه در حافظه تاریخ ثبت کرد.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ تاسوعا، نهمین روز محرم، روز بزرگداشت اسوه‌ای بی‌مانند در تاریخ انسانیت است؛ روزی که نام و یاد حضرت ابوالفضل العباس (ع) چون چراغی فروزان در دل‌های عاشقان اهل‌بیت (ع) روشن است. این روز، تجلی‌گاه ادب، وفاداری، ازخودگذشتگی و عشق ناب به خدا و ولیّ خداست؛ روزی که رشادت و وفای حضرت عباس (ع) در کنار نهر فرات، معنای واقعی ایثار و فداکاری را برای همیشه در حافظه تاریخ ثبت کرد.

با گذشت بیش از هزار و ۴۰۰ سال از آن واقعه خونین، همچنان نام عباس(ع) با مردانگی، جوانمردی و شجاعت گره خورده است. او که نه تنها علمدار کربلا، بلکه پرچمدار اخلاق و بصیرت نیز بود، در آزمونی بزرگ، جان و توان خویش را در راه دفاع از ولایت و دین فدا کرد.

تاسوعا؛ روز تجلی وفاداری و رشادت سقای دشت کربلا

حجت‌الاسلام والمسلمین مسعود احمدی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: روز تاسوعا در فرهنگ شیعه از دیرباز جایگاه ویژه‌ای داشته و همواره به‌عنوان روزی برای بزرگداشت مقام حضرت ابوالفضل‌العباس (ع) شناخته شده است و در این روز، عزاداران و محبان اهل بیت (ع) با ذکر فضایل علمدار کربلا، به مرثیه‌سرایی و عزاداری می‌پردازند.

دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان کرمانشاه افزود: برخی بر این باورند که شهادت حضرت عباس (ع) در تاسوعا رخ داده، در حالی‌که مطابق با نقل‌های معتبر تاریخی، بیشتر یاران سیدالشهدا (ع) از جمله حضرت ابوالفضل (ع) در روز عاشورا به شهادت رسیده‌اند.

احمدی با اشاره به وقایع دردناک روزهای پایانی حضور امام حسین (ع) و یاران وفادارش در سرزمین کربلا، بیان کرد: در تمام ایام محرم سختی‌ها و مظلومیت‌های فراوانی بر اهل بیت (ع) تحمیل شد، اما این فشارها در تاسوعا شدت یافت و در عاشورا به اوج خود رسید.

وی ادامه داد: در تاسوعا سپاه دشمن آب را بر روی خیمه‌های حسینی بست، تمام راه‌های ارتباطی را کنترل کرد و با تهدیدهای مکرر، فشار روحی و روانی بر اهل بیت (ع) وارد ساخت؛ به‌گونه‌ای که فضای خفقان و اضطراب بر سراسر اردوگاه امام حکم‌فرما بود.

تبلور ارزش‌های قیام عاشورا در تاسوعا

دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: اهمیت تاسوعا را باید در بستر اهداف اصلی نهضت عاشورا جست‌وجو کرد؛ اهدافی همچون اخلاص، ایثار، شجاعت، و مبارزه با ظلم. 

به گفته احمدی، سیدالشهدا (ع) برای احیای سنت‌های فراموش‌شده پیامبر اسلام (ص) و مبارزه با انحرافات فکری و سیاسی، قیامی خونین را آغاز کرد. او با همراهی اهل بیت خود، در برابر ظلم آشکار بنی‌امیه ایستاد تا وجدان‌های بیدار تاریخ را به تأمل وادارد.

این کارشناس مسائل مذهبی تصريح کرد: قیام نه‌فقط مبارزه با یک حکومت فاسد، بلکه تأکیدی دوباره بر امر به معروف و نهی از منکر بود که رمز ماندگاری عاشورا در حافظه تاریخی ملت‌ها به شمار می‌آید.

حضرت عباس (ع)، الگوی وفاداری و جانبازی

وی اظهار کرد: رشادت‌ها و ولایتمداری حضرت ابوالفضل‌العباس (ع) الگویی تمام‌عیار برای رزمندگان و جانبازان دوران دفاع مقدس بود. ایشان با روحیه‌ای سرشار از اخلاص و عشق به امام خویش، الگویی ماندگار برای نسل‌های مجاهد و ایثارگر به شمار می‌رود؛ شخصیتی که وفاداری‌اش نه‌تنها در تاریخ کربلا، بلکه در مسیر مقاومت ملت ایران نیز جاودانه شده است.

عباس، نماد ادب و بندگی در کربلا

حجت‌الاسلام والمسلمین حجت‌الله فاضلی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: حضرت ابوالفضل‌العباس (ع) از برجسته‌ترین شخصیت‌های واقعه عاشورا بود که با ادب، تواضع و بندگی بی‌مانند خود نسبت به امام حسین (ع)، الگویی ماندگار برای مؤمنان شد. او با وجود جایگاه والای خود در خاندان علوی، همواره امام حسین (ع) را «مولا» خطاب می‌کرد و در طول سه دهه زندگی مشترک، خود را خدمت‌گزار و غلام فرزند فاطمه (س) می‌دانست. در زیارت ناحیه مقدسه که از لسان امام زمان (عج) نقل شده، حضرت عباس (ع) به‌عنوان «بنده صالح و مطیع امام» مورد تجلیل قرار گرفته است.

ولایت‌مداری خالصانه، شاخصه ممتاز عباس

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان کرمانشاه گفت: حضرت عباس (ع) نه‌تنها مطیع مطلق ولی‌خدا بود، بلکه هرگز نظر شخصی خود را در برابر فرمان امامش دخالت نمی‌داد. او در اوج توان رزمی و دلاوری، مأموریت‌هایی را انجام می‌داد که از سوی امام حسین (ع) به او واگذار شده بود. سقایی و آب‌رسانی به خیمه‌های کودکان بنی‌هاشم از جمله وظایف محوری‌اش بود. زمانی که بی‌تاب میدان نبرد شد، نزد امام رفت و با احترام گفت: «ای مولای من، دیگر صبرم برای رفتن به میدان تمام شده.»

وی افزود: وقتی حضرت سکینه (س) از عموی خود خواست تا برای کودکان آب بیاورد، عباس (ع) با اجازه امام به سمت نهر فرات رفت. آن حضرت با اینکه به شدت تشنه بود، اما وقتی دستانش به آب رسید، آن را ننوشید و عطش کودکان و تشنگی امامش را در ذهن مجسم کرد. این لحظه، اوج ایثار و فداکاری او بود؛ نه به خاطر کم‌بودن آب، بلکه به‌خاطر جای‌دادن محبت اهل‌ بیت (ع) در دل، پیش از خود.

فاضلی خاطرنشان کرد: حضرت عباس (ع) شمشیر را فقط زمانی به‌دست می‌گرفت که مأمور به جنگ بود. او در راه رساندن آب به خیمه‌ها، مسیرهایی را انتخاب کرد که از درگیری دور باشد تا زودتر به هدف برسد. بسیاری از مورخان معتقدند اگر عباس (ع) قصد نبرد داشت، هیچ لشکری یارای مقابله با او را نداشت. او مشک آب را به شانه بست و به‌سوی خیمه‌ها شتافت، اما دشمنان که از همت و اراده او در هراس بودند، ناجوانمردانه دستانش را قطع کردند، چشمانش را هدف قرار دادند و با عمود آهنین بر فرق مبارکش زدند.

وی گفت: در واپسین لحظات، وقتی دیگر توانی برای دفاع نداشت، حضرت عباس (ع) برای نخستین‌بار به‌جای «مولا» خطاب «برادرم» را به کار برد و فریاد زد: «یا اخا، ادرک اخاک!» امام حسین (ع) که خود را بالین عباس (ع) رساند، دست به کمر گرفت و فرمود: «الآن انکسر ظهری و قلت حیلتی»؛ این جمله، نشان‌دهنده عظمت شخصیت حضرت عباس (ع) و ضربه‌ روحی سنگینی بود که شهادت او بر سیدالشهدا وارد کرد.

باب‌الحسین، اسوه‌ وفاداری و بصیرت

رئیس تبلیغات اسلامی شهرستان کرمانشاه افزود: حضرت عباس (ع) از تمام وسوسه‌های دنیوی روی گرداند و با ردکردن امان‌نامه دشمن، ثابت کرد که ولایت‌مداری را تا آخرین نفس حفظ می‌کند. در تاریخ از او به‌عنوان «باب‌الحوائج» یاد شده، همان‌گونه که امیرالمؤمنین (ع) «باب‌النبی» است. ویژگی‌هایی همچون ایمان خالص، شجاعت، دانایی، صبر، مواسات و بصیرت، عباس (ع) را در زمره الگوهای بی‌بدیل در تاریخ اسلام قرار داده است. امید آن است که با عمل به سیره ایشان، در دنیا از برکات نام و راه او و در آخرت از شفاعتش بهره‌مند شویم.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ شاید مهم‌ترین درسی که بتوان از روز تاسوعا آموخت، این باشد که در این روز بیش از پیش شجاعت و شهامت حضرت ابوالفضل (ع) آشکار شد و همگان دریافتند، این بزرگوار پشتیبان محکم و یاور امام حسین (ع) در لحظه‌های سخت و دشوار است.

حضرت ابوالفضل (ع) با پیام بصیرت، ولایت‌مداری، جهاد، شهادت و دفاع از حریم حق و امامت ثابت کرد که پایمردی و جانفشانی تنها با زبان نیست، بلکه باید از عمق جان در صحنه‌های حساس و سرنوشت‌ساز، تجلی یابد و با جهاد و شهادت نشان داده شود. 

اوج بصیرت ایشان در نهضت تاسوعا و عاشورا به تصویر کشیده شد که با وجود تهدیدها و تطمیع‌های دشمنان و مخالفان بعد از دریافت امان‌نامه با بصیرت از آن امتحان دشوار، سربلند بیرون آمد و با تمام توان از حریم امامت و ولایت دفاع کرد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!