حالت تاریک
چهارشنبه, 15 مهر 1405
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
وقتی مردم، میدان دفاع از وطن را ساختند
از پشتیبانی جبهه‌ها تا حضور در میدان‌های جدید؛

وقتی مردم، میدان دفاع از وطن را ساختند

دفاع از وطن تنها در خط مقدم رقم نمی‌خورد؛ مردم در هشت سال دفاع مقدس با پشتیبانی از رزمندگان و حضور در صحنه، نقشی تعیین‌کننده ایفا کردند؛ نقشی که در میدان‌های جدید نیز ادامه یافته است.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ دفاع از وطن در تاریخ معاصر ایران، صرفاً به حضور نیروهای مسلح در میدان نبرد محدود نمانده و مردم همواره بخش مهمی از این روایت را شکل داده‌اند؛ از سال‌های دفاع مقدس تا درگیری‌های اخیر، جایی که مرزهای اجتماعی در برابر تهدید خارجی کم‌رنگ شده و «یک ملت، یک وطن» به محور همبستگی تبدیل شده است.

پشتیبانی از جبهه‌ها، تأمین نیازهای رزمندگان و همراهی خانواده‌ها در سال‌های جنگ تحمیلی، جلوه‌هایی از این مشارکت بود که در جنگ‌های اخیر نیز با شکل و اقتضائات تازه ادامه یافت؛ در این میان، شناخت جریان‌هایی که در کنار دشمن قرار گرفتند نیز بخشی از روایت دفاع و حفظ انسجام ملی است.

درک مفهوم دفاع مردمی، زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که توان گسترده نظامی و اقتصادی دشمن در برابر اراده یک ملت قرار گیرد؛ تجربه‌ای که نشان داد دفاع از کشور می‌تواند از سنگرهای نظامی فراتر رفته و به عرصه‌ای عمومی تبدیل شود؛ از ثبت‌نام جانفدا تا حضور خانوادگی در ایست‌های بازرسی.

بیش از ۲۰۰ شب حضور و ایستادگی مردم، امتداد همین تجربه در شرایط جدید عنوان شده است؛ حضوری که در کنار پشتیبانی از نیروهای مسلح، نشان‌دهنده استمرار مشارکت عمومی در دفاع از کشور است و یادآور تجربه هشت سال مقاومتی است که بخش مهمی از آن با حضور مستقیم مردم رقم خورد.

روحیه جهاد و شهادت رمز ایستادگی رزمندگان

حسین رخصی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: مهم‌ترین عامل ایستادگی مردم و رزمندگان در دوران دفاع مقدس، روحیه جهاد و شهادت، ایمان، وحدت نیروهای مسلح و مردم و اعتقاد به دفاع از کشور بود.

وی افزود: مردم ایران با ایمان دینی و گوش‌ به‌ فرمان حضرت امام خمینی (ره) در برابر دشمن ایستادند و کشور را متعلق به خود می‌دانستند؛ به همین دلیل با وجود کمبود تجهیزات، تا آخرین قطره خون از سرزمین خود دفاع کردند.

فرمانده سابق سپاه ناحیه سرپل‌ذهاب با اشاره به حمایت گسترده قدرت‌های خارجی از رژیم بعث عراق، گفت: عراق در دوران دفاع مقدس تنها نبود و کشورهای مختلف از شرق و غرب و بسیاری از کشورهای عربی، از نظر مالی، تسلیحاتی و تجهیزاتی از آن حمایت می‌کردند، در حالی که ایران با تحریم و محدودیت‌های گسترده مواجه بود.

رخصی تصریح کرد: تجهیزات در جنگ اهمیت زیادی دارد، اما تجهیزات را باید نیروی انسانی اداره کند و بدون روحیه و انگیزه، تجهیزات به تنهایی عامل پیروزی نیست؛ آنچه موجب شد ملت ایران در برابر این حجم از حمایت دشمن مقاومت کند، روحیه جهاد و شهادت و وحدت میان مردم و نیروهای مسلح بود.

وی ادامه داد: نمونه این روحیه را در رفتار نوجوانان و جوانانی می‌دیدیم که با وجود سن کم تا آخرین لحظه در میدان می‌ماندند و برای شهادت آماده بودند؛ همین روحیه، یکی از عوامل اصلی ایستادگی و مقاومت رزمندگان در برابر دشمن بود.

فرمانده سابق سپاه ناحیه سرپل‌ذهاب با اشاره به حضور مردم در تجمعات شبانه و دفاع از کشور، گفت: این حضور را می‌توان ادامه همان روحیه دوران دفاع مقدس دانست، هرچند شکل تهدیدها متفاوت شده است؛ امروز نیز حضور مردم حتی در شرایط حملات و بمباران، نشان می‌دهد که برای دفاع از کشور آمادگی دارند و جمهوری اسلامی را از خود می‌دانند.

رخصی درباره کمک‌های مردمی در دوران دفاع مقدس، بیان کرد: مردم در مدارس و دیگر مجموعه‌ها هرکس به اندازه توان خود برای جبهه‌ها کمک می‌کرد؛ در کرمانشاه لباس گرم، کلاه، شال و دیگر اقلام مورد نیاز رزمندگان جمع‌آوری و به یگان‌های مختلف ارتش و سپاه ارسال می‌شد و دانش‌آموزان نیز با امکانات محدود خود در این کمک‌ها مشارکت داشتند.

رخصی خاطرنشان کرد: امروز نیز نمونه‌هایی از همین روحیه همدلی را می‌توان مشاهده کرد و مردم و گروه‌های جهادی در کنار خانواده‌هایی که خانه‌هایشان در جریان حملات آسیب دیده است، برای بازسازی و جبران خسارت‌ها کمک می‌کنند؛ این همراهی مردم با یکدیگر، از عوامل پایداری جامعه در شرایط سخت است.

دفاع مقدس مکتب تبدیل تهدیدها به فرصت‌ها

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن رضایی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: دفاع مقدس نشان داد ملت ایران با وجود کمبود تجهیزات و امکانات، با توکل بر خدا، ایمان، باور به نصرت الهی و تبعیت از ولایت توانست تهدیدهای بزرگ را به فرصت تبدیل کند و در برابر دشمنی که از حمایت و امکانات گسترده برخوردار بود، ایستادگی کند.

وی افزود: جنگ تحمیلی تنها نبرد میان رژیم بعث عراق و ایران نبود، بلکه جمهوری اسلامی ایران در برابر جبهه‌ای از قدرت‌های جهانی قرار داشت؛ با این حال ملت ایران با اتکا به ایمان و اراده خود، مظلومیت و در عین حال اقتدارش را به دنیا ثابت کرد.

امام جمعه شهرستان هرسین با اشاره به ماندگاری تجربه دفاع مقدس در حافظه جمعی ملت ایران، گفت: یاد و خاطره امام راحل و شهدا، به‌ویژه رهبر شهید انقلاب، همچنان زنده است و بخش مهمی از عزت و اقتدار امروز کشور در سایه همان فرهنگ ایستادگی و تبعیت از ولایت شکل گرفته است.

رضایی نقش مردم را نقطه مشترک دفاع مقدس و جنگ‌های اخیر دانست و تصریح کرد: با وجود تفاوت شرایط و ابزارها، مردم همچنان نقش تعیین‌کننده‌ای در دفاع از کشور دارند. تجربه سال‌های اخیر نشان داده حضور مردم می‌تواند محاسبات دشمن را برهم بزند و در برابر فشارهای اقتصادی، تحریم‌ها و تلاش برای تضعیف اراده ملی نقش اساسی ایفا کند.

وی ادامه داد: نسل امروز اگرچه جنگ تحمیلی هشت‌ساله را تجربه نکرده، اما در جنگ‌های اخیر با مشاهده رفتار دشمن، دروغ‌های رسانه‌ای و تلاش‌های جهاد تبیین، پای کار دفاع از کشور آمد؛ مردم زمانی که حضور مسئولان و تلاش آن‌ها را ببینند و احساس کنند مسئولان نیز در میدان هستند، غیرت و روحیه دفاع از کشور را نشان می‌دهند.

امام جمعه هرسین با اشاره به گسترش جنگ رسانه‌ای دشمن، بیان کرد: فضای مجازی، ماهواره و ابزارهای رسانه‌ای امروز به میدان مهمی برای اثرگذاری بر افکار عمومی تبدیل شده‌اند و اگر دشمن در این عرصه موفق شود، می‌تواند عزم و اراده ملی را تحت تأثیر قرار دهد؛ مقابله با این جریان نیازمند جهاد تبیین و ارتقای سواد رسانه‌ای در سطح جامعه است.

رضایی افزود: این مسئولیت همگانی است و معلمان، اساتید، حوزه‌های علمیه و مدارس نقش مهمی در آگاه‌سازی نسل نوجوان و جوان نسبت به شیوه‌های اثرگذاری رسانه‌های دشمن دارند؛ باید دستاوردهای انقلاب و دفاع مقدس برای نسل جدید تبیین شود تا زمینه سوءاستفاده رسانه‌ای دشمن کاهش یابد.

وی با اشاره به گلایه‌های مردم از شرایط اقتصادی، گفت: مردم میان نظام و دولت‌ها تفاوت قائل هستند و می‌دانند نظام جمهوری اسلامی حاصل خون شهداست. اگر دولت خدمتگزار مردم باشد، قوای سه‌گانه در خدمت مردم باشند، با مفسدان برخورد شود و مسئولان به وعده‌های خود عمل کنند، مردم این تلاش‌ها را می‌بینند و همراهی می‌کنند.

امام جمعه هرسین خاطرنشان کرد: با وجود تورم، گرانی و فشار معیشتی، به‌ویژه بر اقشار ضعیف، مردم میان مسئول خدوم و مسئولی که صرفاً شعار می‌دهد تفاوت قائل می‌شوند؛ هنگامی که مردم ببینند مسئولان در شرایط دشوار کنار آن‌ها هستند و عملکردشان با سخنان و آرمان‌های امام راحل و رهبر انقلاب همخوانی دارد، اعتماد و همراهی آن‌ها افزایش پیدا می‌کند.

رضایی در پایان گفت: مردم دشمن را می‌شناسند و می‌دانند دشمن هیچ‌گاه خیرخواه کشور نبوده و تا رسیدن به اهداف خود از فشار و مقابله دست برنمی‌دارد. حفظ جبهه حق، اتکا به خداوند، حضور مردم و ایستادگی در برابر دشمن، مسیر عبور از این شرایط است.

میدان نبرد از خاکریزها تا جنگ روایت‌ها

 علیمیر کرمی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با اشاره به تفاوت میدان نبرد دوران دفاع مقدس با تهدیدات امروز، اظهار داشت: میدان نبرد در جنگ تحمیلی هشت‌ساله عمدتاً با خط مقدم روشن، جبهه‌های زمینی، سنگرها و خاکریزها شناخته می‌شد و رزمندگان ماه‌ها در مناطق عملیاتی حضور داشتند و سرنوشت بسیاری از نبردها در رویارویی مستقیم نیروهای پیاده، توپخانه و یگان‌های زرهی رقم می‌خورد.

وی افزود: دشمنی که به خاک ایران یورش آورده بود، در برابر مردمی قرار داشت که با ایمان و اراده از خانه و میهن خود دفاع می‌کردند؛ معجزه بزرگ دفاع مقدس، مدیریت الهی امام خمینی (ره) بود که جان‌های خسته را به چشمه‌سار ایمان پیوند زد، غیرت دینی و میهنی را در ملت دمید و دفاع را از یک وظیفه اداری به تکلیفی قدسی تبدیل کرد.

رزمنده دوران دفاع مقدس عنوان کرد: رزمنده ما تشنه تجهیزات نبود، بلکه تشنه شهادت بود و ایثارگری را مسیر تعالی خود می‌دانست؛ زمانی که تکلیف بر تجهیز پیروز شد، دشمن با تمام زرادخانه‌هایش در برابر غیرت یک ملت ایستاد.

کرمی با اشاره به نقش وحدت و انسجام مردم و رزمندگان، بیان کرد: جان‌مایه این وحدت، پیروی از ولایت فقیه و شکل‌گیری انسجام حول محور امام امت بود؛ مدیریتی که دل‌ها را به یکدیگر پیوند داد و مردم و رزمندگان را به یک پیکر تبدیل کرد و در سایه آن، شکاف‌ها از میان رفت.

وی با یادآوری مقاومت رزمندگان در روزهای آغازین جنگ در قصرشیرین، گفت: در ۴۸ ساعت اولیه آتش و گلوله، با وجود حداقل امکانات، رزمندگان با دستان خالی اما دلی آکنده از ایمان، سدی از خون و حماسه ساختند و ایثارگری آن‌ها حرکت ماشین جنگی دشمن را کند کرد؛ مقاومتی که مانع از سقوط سریع قصرشیرین شد.

این رزمنده دوران دفاع مقدس درباره تفاوت میدان نبرد امروز با دوران دفاع مقدس، تصریح کرد: امروز جنگ فقط در خط مقدم و درگیری زمینی خلاصه نمی‌شود و آسمان، دریا، مرزها، زیرساخت‌ها، ارتباطات و فضای رسانه‌ای نیز بخشی از میدان رویارویی هستند؛ تهدیدها می‌توانند از فاصله‌ای دور و با ابزارهای پیشرفته دنبال شوند و در کنار توان نظامی، فشار روانی و جنگ روایت‌ها نیز به کار گرفته شود.

کرمی با اشاره به استمرار نقش مردم در پشتیبانی از نیروهای مسلح، گفت: همان‌گونه که مردم در جنگ هشت‌ساله پشتیبان جبهه‌ها بودند، امروز نیز با پیروی از ولایت فقیه، حضور و همراهی خود را در حمایت از نیروهای مسلح نشان می‌دهند و حدود هفت ماه است که شب‌ها برای این پشتیبانی در میدان حضور دارند.

وی خاطرنشان کرد: تفاوت دو میدان در ابزارها و شکل نبرد است، اما وجه مشترک آن‌ها ایستادگی در برابر تجاوز، فداکاری مدافعان و پشتیبانی مردمی است؛ چراکه دفاع از میهن فقط وظیفه رزمندگان نیست و مسئولیتی ملی و همگانی محسوب می‌شود و در هر دو دوره، ایمان، همبستگی و اراده مردم پشتوانه دفاع از کشور بوده است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ آنچه از مجموع این روایت‌ها برمی‌آید، دفاع مردمی صرفاً یک تجربه متعلق به سال‌های جنگ تحمیلی نیست؛ بلکه الگویی از مشارکت اجتماعی است که در شرایط مختلف می‌تواند خود را بازتولید کند؛ تفاوت میدان‌ها و ابزارهای نبرد، از اهمیت حضور مردم در تعیین سرنوشت کشور کم نمی‌کند.

از همین منظر، انتقال تجربه دفاع مقدس به نسل‌های جدید تنها با بازگویی خاطرات جنگ محقق نمی‌شود؛ بلکه شناخت نقش مردم، تبیین شیوه‌های مقابله با تهدیدهای جدید و تقویت مسئولیت‌پذیری اجتماعی، بخش دیگری از این میراث است؛ میراثی که در بزنگاه‌های تاریخی، معنای دفاع از وطن را از یک وظیفه فردی به مسئولیتی جمعی پیوند زده است.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!