حالت تاریک
دوشنبه, 08 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
تولید خشکاله در کنگاور آری یا خیر؟
بررسی فرصت‌ها و تهدیدهای یک تکنولوژی؛

تولید خشکاله در کنگاور آری یا خیر؟

پسماند خشک زباله‌ها، به‌ویژه پوست خشک شده میوه‌ها، موضوعی است که در سال‌های اخیر توجه افرادی را به خود جلب کرده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ این نوع پسماندها، که به‌عنوان ضایعات غذایی شناخته می‌شوند، می‌توانند تأثیرات مثبت و منفی بر محیط زیست و اقتصاد داشته باشند.

از مزایای پسماند خشک زباله‌ها می‌توان به امکان استفاده مجدد از آن‌ها به‌عنوان کود طبیعی یا منبع انرژی اشاره کرد.

با این حال، معایب پسماند خشک زباله‌ها نیز قابل توجه است اگر این پسماندها به درستی مدیریت نشوند، می‌توانند به آلودگی محیط زیست و انتشار بوی نامطبوع منجر شوند.

همچنین، در صورت عدم پردازش صحیح، ممکن است ترکیبات شیمیایی مضر را در خود داشته باشند که به سلامت انسان و محیط زیست آسیب برسانند.

بنابراین، تحلیل پسماند خشک زباله‌ها و پوست خشک شده میوه‌ها نیازمند بررسی دقیق مزایا و معایب آن‌ها است تا بتوان به راهکارهای بهینه برای مدیریت این نوع پسماندها دست یافت.

برای آشنایی بیشتر با نحوه تهیه خشکاله به سراغ یک بانوی کنگاوری دوستدار محیط زیست رفتیم و با وی به گفتگو نشستیم.

تولید خشکاله راهی برای مقابله با شیرابه‌های سمی

باران یوسفی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: تابستان سال ۱۴۰۰ در شهرستان کنگاور به دعوت یکی از بستگانِ حامی محیط زیست که ساکن تهران است شروع به درست کردن خشکاله کردم زیرا مهم‌ترین دلیل درست کردن خشکاله جلوگیری از تولید و حذف شیرابه‌های سمی حاصل از پسماند تر است.

وی افزود: شیرابه یا گنداب تولید شده در سایت‌های زباله وارد آب‌های سطحی و زیرزمینی می‌شود و سلامت موجودات زنده را به خطر می‌اندازد و نیز از طریق محصولات کشاورزی جذب شده و باعث ایجاد بیماری در انسان‌ها می‌شود همچنین باعث سست شدن خاک و گاهاً ریزش سایت‌های زباله می‌شود.

این بانوی حافظ محیط زیست اذعان داشت: من علاوه بر خشک کردن پسماند تر، پوست آجیل و گردو و هرگونه پسماند چوبی را برای سوخت تنور جمع‌آوری می‌کنم و به روستاییان تحویل می‌دهم‌ و همچنین پوست تخم مرغ، استخوان و نان را برای استفاده به‌عنوان غذای سگ جمع‌آوری می‌کنم و تحویل دامدار می‌دهم.

وی اضافه کرد: همچنین آلومینیوم، بطری و قوطی‌های فلزی، پلاستیکی، کاغذ و کارتن، شیشه و ... را تفکیک می‌کنم و کنار سطل شهرداری قرار می‌دهم که زباله‌گردها تا کمر در سطل‌ها فرو نروند و زباله‌ها را هم روی زمین بریزند.

احمدعلی یک دامدار کنگاوری است که برای تغذیه دام‌هایش از خشکاله نیز استفاده می‌کند با وی نیز به گفتگو نشستیم و نظر او را در این خصوص جویا شدیم. 

بهتر شدن کیفیت تغذیه دام‌ها با خشکاله

احمدعلی تصریح کرد: بنده از خشکاله استفاده می‌کنم و معمولاً از بهبود کیفیت تغذیه دام‌های خود رضایت دارم زیرا تازگی و عطر و طعم‌های متنوع باعث تحریک اشتهای دام‌ها و در نتیجه سلامت و وزن‌گیری بهتر آن‌ها می‌شود. 

به گفته وی خشکاله به دلیل غنی بودن از فیبر و مواد مغذی، به هضم بهتر غذا و افزایش سلامت دام‌ها کمک می‌کند.

این دامدار همچنین استفاده از خشکاله را به‌عنوان یک منبع غذایی مقرون به صرفه می‌داند که به دامداران این امکان را می‌دهد که هزینه‌های خوراک دام‌های خود را کاهش دهند.

تهیه خشکاله راهی مؤثر در حفظ سلامت محیط زیست 

 وحید گودینی نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: قسمت تر یا فسادپذیر زباله‌ها به خشکاله یا کودهای غذایی تبدیل می‌شود که در زمین‌های کشاورزی و گیاهان و کشت‌های گلخانه‌ای به‌کار می‌رود لذا تولید خشکاله راهی مؤثر برای حفاظت از محیط زیست است. 

معاون اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کنگاور گفت: خشکاله یعنی خشک شده میوه‌ها و سبزیجات و تفاله‌های چای و قهوه و هر پسماند تری که حاصل زندگی ما انسان‌هاست. 

وی افزود: در بسیاری از کشورها تفکیک از مبدأ برای جدا سازی زباله‌های تر، خشک، شیشه‌ها و فلزات انجام می‌شود و این موارد به صورت تفکیک شده به مراکز بازیافت پسماند هدایت می‌شوند و قسمت تر یا فسادپذیر به خشکاله یا کودهای غذایی تبدیل می‌شود که در زمین‌های کشاورزی و گیاهان و کشت‌های گلخانه‌ای به‌کار می‌رود. 

این کارشناس ارشد محیط زیست خاطرنشان کرد: به‌طور معمول و طبق گفته منابع ۷۰ درصد یا سه چهارم ضایعات خانگی ما پسماند تر و فسادپذیر است.

وی تصریح کرد: در بسیاری از استان‌های ما فرآیند بازیافت انجام نمی‌شود و تعداد محدودی از استان‌ها مثل کرمانشاه و تهران کار تفکیک زباله را انجام می‌دهند و بسیاری از استان‌ها با تل‌های عظیمی از زباله دست و پنجه نرم می‌کنند پس نبود زیرساختی برای تفکیک زباله‌ها و فرهنگ‌سازی برای جداسازی آن‌ها از جمله مشکلاتی است که نیاز به توجه مسئولان و همیاری مردم دارد.

گودینی اذعان داشت: وقتی زائدات غذایی را که سرشار از مواد مغذی هستند طی فرآیندهای مختلفی به کمپوست تبدیل می‌کنیم این مواد به خاک برمی‌گردد و می‌توانند به طرق مختلفی به خاک کمک کنند مثلاً در بسیاری از کشورها از آن زغال فعال تهیه می‌کنند و آن زغال دی‌اکسیدکربن هوا و گازهای گلخانه‌ای را کاهش می‌دهد و از گرمایش زمین جلوگیری می‌کند در خیلی از این خاک‌ها این مواد مغذی باعث غنای بهتر خاک می‌شود. 

وی تأکید کرد: طی آزمایشات و فرآیندهایی که در دنیا بر روی خشکاله‌ها برای استفاده به‌عنوان غذای دام صورت گرفته دیده شده که تب برفکی در دام‌هایی که از خشکاله استفاده کرده‌اند شیوع پیدا کرده و لذا این کشورها آمدند و استفاده از خشکاله را برای غذای دام ممنوع اعلام کردند مگر در صورت رعایت کردن میکروب‌زدایی دمایی که با حرارت بر روی این خشکاله‌ها انجام شود و اگر از تست‌های ارزیابی سلامت بیرون بیاید می‌توان از آن به‌عنوان غذای دام استفاده کرد اما هزینه‌های اجرایی آن نیز بیشتر می‌شود. 

این کارشناس ارشد محیط زیست عنوان کرد: شیرابه‌هایی که از پسماند زباله‌ها به زمین منتقل می‌شود بسیار زیاد است چون پسماندهای زباله را بدون تفکیک در سایت‌های زباله تلنبار می‌کنیم و این شیرابه حاصل از فرآیند تجزیه و فساد مواد غذایی به لایه‌های زمین منتقل می‌شوند و سفره‌های زیرزمینی و منابع آب سطحی و خاک‌های کشاورزی را آلوده می‌کند و باعث بروز بیماری‌های مختلفی، در انسان، حیات وحش و دام‌ها می‌شود. 

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ مصرف خشکاله ممکن است با چالش‌هایی نظیر نیاز به مدیریت صحیح و توجه به کیفیت آن همراه باشد. همچنین، تأثیرات طولانی‌مدت مصرف خشکاله بر سلامت دام‌ها و تولیدات آن‌ها نیازمند تحقیقات بیشتری است. 

در نهایت، تصمیم‌گیری در مورد استفاده از خشکاله باید با توجه به شرایط محلی، نوع دام و نیازهای خاص هر دامدار انجام شود و با توجه به مزایا و چالش‌های موجود، خشکاله می‌تواند به‌عنوان یک گزینه مناسب در تغذیه دام‌ها مورد توجه قرار گیرد، اما نیاز به ارزیابی دقیق و مدیریت مناسب دارد. 

گزارش به قلم زینب رشتیانی؛ فعال رسانه‌ای 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.